שאלות נפוצות
-
מדוע חשוב לבדוק לפני שמטפלים?
זיהוי לא נכון של הבעיה, יגרום לך להשתמש בטיפול שאינו מתאים, כך שהבעיה תשאר ועלולה אף להחמיר. נשים רבות מפרשות כל תחושת אי נוחות באיזור האינטימי כפטריה ואגינלית ורוכשות טיפול ללא מרשם בבית המרקחת. חשוב לבצע בדיקה אם את סובלת מאחד או יותר מהתסמינים הבאים: ריח לא נעים, הפרשות מרובות, גירוי או צריבה בנרתיק.
-
מדוע רמת החומציות (PH) בנרתיק היא כל-כך חשובה?
בנרתיק האישה שוכנים להם בהרמוניה חיידקים, פטריות ומיקרובים נוספים. אוכלוסיית החיידקים נקראת פלורה ובמצב מאוזן היא תקינה ואף חיונית לבריאות. החיידקים הידידותיים בנרתיק זקוקים לרמת חומציות מסוימת על מנת להתקיים. שינוי בהרכב הפלורה וברמת החומציות התקינה, עלולים לגרום לחיידקים וטפילים מזיקים להתרבות על חשבון אוכלוסיית החיידקים ה”טובים”.
-
מהי דלקת הנרתיק?
דלקת היא תגובה של מערכת החיסון. דלקת בנרתיק (וגיניטיס) עלולה להגרם כתוצאה מזיהומים שונים. חשוב לטפל במצב של דלקת מכיוון שללא טיפול מתאים, היא עלולה להחמיר.
-
אילו סוגי זיהומים יכולים לגרום לדלקת בנרתיק?
קיימים שני זיהומים נפוצים אשר עלולים לגרום לדלקת בנרתיק. הראשון נקרא ואגינוזיס חיידקי (BV) והשני נקרא טריכומונס (סוג של טפיל). באופן תקין, בנרתיק יש חיידקים ידידותיים ממשפחת הלקטובצילוס אשר מייצרים חומצה לקטית ובכך תורמים לרמת החומציות הרצויה לקיומם. שינוי ברמת החומציות התקינה, מעודדת צמיחה והתרבות של חיידקים מזיקים. ואגינוזיס חיידקי מלווה בתסמינים של הפרשה מרובה בצבע לבן-אפרפר עם ריח דגי. יש לטפל בוגינוזיס חיידקי באמצעות אנטיביוטיקה ולכן חשוב לפנות מיד לרופא לקבלת מרשם. סוג נוסף שך דלקת נגרמת מטפיל בשם טריכומונס שמועבר במגע מיני. התסמינים האופייניים יהיו הפרשה קצפית בצבע צהוב-ירקרק בעלת ריח רע, גרד, גירוי או צריבה בעת מתן שתן וכאבים בזמן קיום יחסי מין. יש לציין שבמחצית מהמקרים של זיהום טריכומונס אין תסמינים כלל. דלקת זו אינה חולפת מעצמה ויש צורך בטיפול אנטיביוטי במרשם מרופא הנשים.
-
האם כל דלקת בנרתיק נגרמת מזיהום?
ישנם מקרים של דלקת נרתיקית הנובעת כתוצאה מתגובה אלרגית או רגישות לחומרים מסוימים. לדוגמה- שימוש בסבונים, בישום, מוצרי היגיינה נשית סינטטיים, קוטלי זרע, לטקס (קונדומים), סוגי בדים וחומרי כביסה. כל אלה עלולים לגרום לתגובה של מערכת החיסון המלווה בהפרשות, גירודים, אדמומיות וצריבה.
-
איך ניתן לזהות הפרשות שאינן תקינות?
ישנן הפרשות מהנרתיק במהלך המחזור החודשי שנחשבות תקינות ומושפעות בין היתר משינויים הורמונליים. הפרשה מוגברת, בעלת צבע יוצא דופן או ריח חריג. מצריכה בירור.
-
מה מאפיין הפרשה במקרה של וגינוזיס חיידקי?
ההפרשה שמקורה בוגינוזיס חיידקי תהיה לרוב דלילה, בעלת גוון אפרפר עד לבן-צהבהב וניחוח שמזכיר דגים.
-
האם הטיפול בוגינוזיס חיידקי זהה לטיפול בפטריה בנרתיק?
לא. דלקת בנרתיק מסוג וגינוזיס חיידקי (Bacterial vaginosis) נגרמת כתוצאה מהתרבות יתר של חיידקים מסוג מסויים ויש לטפל בה בעזרת אנטיביוטיקה במרשם רופא. לעומתה, טיפול בפטריה וגינלית כולל שימוש בתכשיר נגד פטריות בעל מנגנון פעולה שונה לחלוטין. רופא נשים מאבחן האם מדובר בזיהום פטרייתי או חיידקי ומתאים טיפול בהתאם למצב. טיפול אנטי פטרייתי לדלקת הנגרמת מוגינוזיס חיידקי לא יפתור את הבעיה.
-
האם וגינוזיס חיידקי עלול להיות מסוכן?
אי טיפול, או טיפול לא מתאים בדלקת בנרתיק שנגרמת מוגינוזיס חיידקי (BV) עלולה להוביל לסיבוכים ולהחמרה של המצב. דלקת שאינה מטופלת עלולה להתפשט לאיברים נוספים במערכת המין הנשי, להעלות את הסיכון להדבקה במחלות מין, כדוגמת נגיף ה-HIV ומחלות מין נוספות. אצל נשים הרות, וגינוזיס חיידקי שאינו מטופל עלול לגרום לסיבוכים כמו סיכון ללידה מוקדמת ועוד.
-
מהו טריכומונס ולאילו תסמינים הוא גורם?
טריכומונס הוא טפיל חד תאי המועבר ביחסי מין. זיהום טריכומונס הוא אחד הזיהומים השכיחים הגורמים לדלקת בנרתיק. תסמינים לטריכומונס כוללים לעתים הפרשה ירוקה-צהובה מוגלתית, ריח לא נעים, גרד או תחושת עקצוץ, צריבה בעת מתן שתן. חשוב לומר שכמחצית מהנשים עם זיהום טריכומונס לא יחוו כלל תסמינים.
-
איך נדבקים בטריכומונס ומה השכיחות שלו?
טפיל הטריכומונס מועבר באמצעות יחסי מין. זהו זיהום נפוץ בקרב גברים ונשים. גברים לרוב אינם סובלים מתסמינים מובהקים ורק כמחצית מהנשים יתלוננו על תסמינים נרתיקיים. טריכומונס פוגע בכ-170 מיליון נשים ברחבי העולם ויש 3-5 מיליון מקרים חדשים כל שנה בעולם. בארץ, כ-8% מהנשים הפונות לרופא עם תסמינים נרתיקיים, סובלות מטריכומונס. שכיחות הזיהום בהריון עומד על 3%.
-
האם אי טיפול בטריכומונס מהווה סיכון כלשהו?
כן. הימצאותו בנרתיק גורמת להפרת האיזון של פלורת הנרתיק. כאשר יש זיהום טריכומונס נוצר שינוי בחומציות התקינה של הנרתיק. שינוי ברמת ה-Ph התקינה, גורמת לשגשוג חיידקים מזיקים על חשבון חיידקי הלקטובצילוס (החיידקים הידידותיים) ומעלה שכיחות לזיהומים נוספים ודלקת. כמו כן, זיהום טריכומונס מעלה את הסיכון להידבקות בנגיף ה-HIV, הגורם למחלת האיידס. בקרב נשים בהריון, זיהום טריכומונס שאינו מטופל עלול לגרום לדלקת בנרתיק, דלקת בצוואר הרחם וללידה מוקדמת. על כן, חשוב לטפל גם אם אין תסמינים. נשים בהריון שסובלות מתסמינים נרתיקיים, צריכות לגשת לרופא לבדיקה.
-
איך מאבחנים זיהום טריכומונס?
אבחנה חד משמעית של טריכומונס, נעשית על ידי רופא הנשים באמצעות לקיחת דגימה והסתכלות תחת מיקרוסקופ. בדיקת VS-sense, היא בדיקה ביתית פשוטה ונוחה לשימוש, באמצעותה ניתן לגלות האם רמת החומציות בנרתיק תקינה. אם רמת החומציות גבוהה מדי, כלומר, ה-Ph בסיסי יותר, משמעות הדבר היא כי יש סבירות להמצאות של זיהום כלשהו בנרתיק ויש לגשת לרופא הנשים להמשך בירור וקבלת טיפול מתאים.
-
מה מגביר את הסיכון להידבק בטריכומונס ומה הטיפול?
טריכומונס מועבר ביחסי מין, על כן ריבוי פרטנרים ואי שימוש בקונדום, מעלים את שכיחות ההדבקה בטפיל. הטיפול הניתן לזיהום זה, הוא אנטיביוטיקה מסוג מסוים הניתנת במרשם רופא. יש חשיבות רבה לטיפול בשני בני הזוג. גברים אינם סובלים מתסמינים, אך חשוב לטפל כדי למנוע הדבקות חוזרות.
-
מהי רמת החומציות (PH) התקינה בנרתיק?
רמת ה-PH התקינה בנרתיק היא עד 4.5 PH. רמת חומציות שעולה מעל 4.7 PH, נחשבת לא תקינה, שכן היא יכולה להעיד על קיום של טפיל הטריכומונס ומאפשרת שגשוג של חיידקים פתוגנים (מחוללי מחלה). בדיקה ואגינלית מבוצעת על ידי רופא הנשים. את רמת החומציות ניתן לבדוק גם באמצעות בדיקת VS-sense לאבחון עצמי, בעזרתה תוכלי לגלות האם רמת החומציות בנרתיק שלך תקינה. אם התוצאה אינה תקינה, עליך לגשת לרופא הנשים להמשך בירור. רמת הדיוק של הבדיקה הביתית עומדת על מעל 90%.
-
כיצד פועלת בדיקת VS-sense?
הבדיקה הביתית מודדת את רמת ה-PH על ידי החדרת מטוש. אם המטוש משנה את צבעו, המשמעות היא שרמת החומציות שלך אינה תקינה ו/או יש לך הפרשה “מימית”, יתכן כי את סובלת מזיהום חיידקי או טפילי. אם התוצאה אינה תקינה, עליך לגשת לרופא הנשים לקבלת אבחון וטיפול מתאים. יש לציין כי יש גורמים נוספים, שאינם זיהומיים, יכולים להשפיע על רמת החומציות כמו למשל שינויים ברמות האסטרוגן.
-
מהו זיהום פטרייתי?
תשובה: הפטריה הנפוצה ביותר שגורמת לזיהום פטרייתי היא פטריית שמר בשם קנדידה אלביקנס (Candida albicans). באופן תקין היא נמצאת בפלורת המעי והנרתיק ואינה גורמת לבעיות. כאשר מופר האיזון התקין של הפלורה, פטריה זו עלולה להתרבות יתר על המידה ולגרום לזיהום פטרייתי המלווה בתסמינים אופייניים כמו למשל הפרשה לבנה דמויית קוטג, חסרת ריח, גרד בלתי פוסק וכאב בעת קיום יחסי מין. לעתים קיים זיהום משולב והתסמינים מעט שונים, לכן חשוב לאבחן את מקור הזיהום.
-
אם יש לי פטרייה, האם אוכל לטפל בעצמי?
אם ביצעת את הבדיקה הביתית בהתאם להוראות המופיעות בעלון והתוצאה יצאה תקינה, אך את עדיין סובלת מתסמינים וגינליים, יתכן כי את סובלת מפטריה. קיימים מספר תכשירים נגד פטריות הנמכרים בבתי המרקחת ללא מרשם רופא (קרם/טבליות או נרות ואגינליים). אם המטוש לא שינה את צבעו לירוק או כחול, המשמעות היא שרמת החומציות תקינה, אך חשוב לציין כי יש גורמים נוספים שאינם זיהום פטרייתי אשר עלולים לגרום לתסמינים.
-
ביצעתי את הבדיקה הביתית והמטוש שינה את צבעו לירוק או כחול, מה עליי לעשות?
אם הספוגית של המטוש, שינתה את צבעה מצהוב לירוק או כחול, המשמעות היא שרמת החומציות בנרתיק שלך אינה תקינה ויתכן כי יש לך זיהום המצריך טיפול מרופא. במקרה כזה, מומלץ לגשת לרופא הנשים לקבלת איבחון מדוייק וטיפול מתאים.
-
אם ביצעתי בדיקה והיא יצאה תקינה, אך אני סובלת מגרד, הפרשות או תחושת צריבה בנרתיק, מה עליי לעשות?
אם הבדיקה מראה תוצאה שלילית, כלומר, הספוגית של המטוש נשארה צהובה ולא שינתה צבע לירוק או כחול, המשמעות היא שרמת החומציות בנרתיק תקינה. אם את סובלת מתסמינים כמו גירודים, תחושת שריפה או הפרשות מרובות, זה עלול להעיד על זיהום פטרייתי. ניתן לרכוש תכשיר אנטי פטרייתי לשימוש וגינלי ללא מרשם. אם זו הפעם הראשונה שאת חווה תסמינים אלו, גשי לרופא הנשים לאבחון.
-
האם יתכן שיש לי גם פטריה וגם חיידק?
כן. יתכנו מקרים בהם הזיהום יהיה משולב, זיהום פטרייתי יחד עם חיידק או טפיל. במקרה כזה רמת החומציות תשתנה והבדיקה הביתית- VS-sense, תראה תוצאה חיובית, כלומר המטוש ישנה את צבעו.
-
במקרה של זיהום משולב של פטריה וחיידק בנרתיק, האם בדיקת VS-sense תיתן תשובה חיובית?
כן. נוכחות של חיידק או טפיל מסוג טריכומונס תגרום לשינוי ברמת החומציות בנרתיק, בעוד שזיהום פטרייתי לא יגרום לשינוי ולא ישפיע על תוצאות הבדיקה. אם מדובר על זיהום משולב, התוצאה של הבדיקה הביתית תהיה חיובית, משמע- המשך טיפול אצל רופא.
-
האם במצב בו אני מזהה הפרשות אופייניות לפטריה, עדין מומלץ לבצע את בדיקת VS-sense?
כן. הסיבה היא שישנם מצבים בהם יש פטריה, עם הפרשות האופייניות לפטריה בשילוב עם זיהום נוסף ממקור חיידקי או טפילי. יש חשיבות רבה לקבלת אבחון וטיפול מתאים במצב כזה. ללא טיפול מתאים, הדלקת אינה תחלוף מעצמה ועלולה אף לגרום למצבים חמורים יותר.